Ucapan Datuk Ong Seng Khek, Presiden Dewan Perhimpunan Cina dan Kuala Lumpur Selangor (“ KLSCAH ”) Pada Mesyuarat Agung Tahunan KLSCAH 2020

Selamat pagi kepada perwakilan yang datang dari seluruh Kuala Lumpur dan Selangor, pengarah lembaga dan wakil media.

Saya amat berbesar hati kerana setiap orang di sini menghadiri mesyuarat agung KLSCAH dan memenuhi tanggungjawab masing-masing. Seterusnya, saya ingin menyampaikan ringkasan peristiwa yang telah KLSCAH lakukan sepanjang tahun 2020.

Tanggungjawab KLSCAH dalam wabak COVID-19

Dalam usaha untuk mengawal penyebaran COVID-19, kerajaan kita melaksanakan perintah kawalan pergerakan sejak 18 bulan Mac, perintah tersebut turut dilanjutkan beberapa kali sebagai usaha melandaikan keluk kes COVID-19 di Malaysia.

Disebabkan keadaan wabak yang semakin serius, banyak hospital di Malaysia mengalami kekurangan perubatan. Pada 23 Mac, KLSCAH melancarkan Kempen Mengumpul Dana Barisan Hadapan Covid-19 untuk menyalurkan sumbangan kepada petugas barisan hadapan. Kempen ini turut disokongkan oleh ahli-ahli organisasi kami dan orang awam dan sebanyak RM451,000 telah dikutipkan setakat 1 Jun 2020.

Hasil kutipan digunakan untuk melancarkan pembelian kelengkapan perubatan seperti topeng muka, sarung kasut, produk sanitasi pembasmi kuman dan lain-lain. Kelengkapan perubatan tersebut turut dihantar ke 10 hospital di kawasan Lembah Klang untuk meringankan beban mereka.

KLSCAH dan Dong Zong juga bersama menyerahkan kutipan derma sejumlah RM65,000 kepada keluarga arwah Nadia Rahmat, jururawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar, Johor. KLSCAH ingin merakamkan penghargaan kepada petugas barisan hadapan melalui kutipan tersebut, malah juga menghulurkan sokongan kepada keluarga arwah jururawat tersebut.

KLSCAH juga telah menyumbang sebanyak RM10,000 untuk melancarkan Program Prihatin kepada  keluarga Muslim yang kurang mampu di sekitar Komuniti Hang Tuah dan Brickfields. Dana tersebut digunakan untuk membeli barang keperluan dan diagihkan kepada 100 keluarga Muslim supaya mereka dapat menyambut Perayaan Hari Raya Aldilfitri dengan sukacita.

Wabak ini telah mengingatkan saya bahawa pertubuhan Cina haruslah berani berinovasi dan berubah. KLSCAH juga telah mengambil kesempatan untuk menjalinkan hubungan rapat dengan ahli-ahli melalui kempen pengumpulan dana ini.

Tuan-tuan dan puan-puan, Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan telah dilanjutkan ke 31 Disember 2020 disebabkan kemunculan kluster baharu di kawasan Lahad Batu, Sabah. Kes wabak sekarang turut dibangkit. Oleh itu, saya berharap bahawa para sekalian mematuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan, menjaga kebersihan diri dan mengekalkan jarak sosial masing-masing.

Walaupun sumbangan bekalan perubatan bahan dari pihak luar telah meringankan bebas petugas barisan hadapan, beberapa hospital telah pun padat dengan bekalan perubatan. Namun begitu, untuk mengelakkan situasi kekurangan bekalan perubatan dalam wabak ketiga, saya menyeru kerajaan supaya mewujudkan pendekatan kerjasama dengan hospital, badan bukan kerajaan, pertubuhan untuk memastikan bekalan perubatan boleh sempat dihantarkan ke hospital yang mengalami kekurangan, supaya tugas pencegahan wabak COVID-19 tidak disinggahkan.

Membangkitkan semula Penubuhan Muzium Kuala Lumpur

Sudah lebih kurang 2 tahun sejak penubuhan Pejabat Peruntukan Muzium Kuala Lumpur. Bermula dari awal, kami berjaya melancarkan fasa awal Pameran 《KLSCAH: Pameran Sejarah Se-abad Kuala Lumpur》in pada November 2019. Pameran ini telah mendapat maklum balas positif dari orang ramai dan liputan yang meluas dari media dan sememangnya merupakan tonggak yang luar biasa bagi Pejabat Penubuhan.

Pameran ini bertujuan untuk memperlihatkan sejarah dan urusan masa lalu di Kuala Lumpur dan Malaysia sejak penubuhan KLSCAH dari tahun 1923. Pada mulanya, Pejabat Penubuhan juga telah merancang untuk mendirikan Muzium Kuala Lumpur di dalam ruang bangunan bangunan sebelum perayaan se-abad KLSCAH . Dengan berbuat demikian, kami berharap dapat menyampaikan penggambaran sejarah dan perkembangan Kuala Lumpur yang komprehensif dan tepat sejak 180 tahun yang lalu. Ini adalah usaha perintis kolektif orang Cina, Melayu, India dan pendahulu dari etnik lain yang menjadikan Kuala Lumpur sebagai salah satu bandar peringkat pertama di dunia.

Oleh itu, kami merasakan tanggungjawab untuk menunjukkan sejarah lengkap penubuhan Kuala Lumpur dan perkembangannya yang seterusnya. Tiada satu pun muzium yang melakukan ini pada masa ini dan menjadi satu-satunya alasan KLSCAH memulakan Pejabat Penubuhan ini.

Sayangnya, pandemik COVID-19 telah menyebabkan penurunan mendadak dalam hasil sewa tempat KLSCAH, penajaan untuk Muzium Kuala Lumpur mengalami kemunduran yang mengakibatkan kemajuan perlahan. Kami berharap dapat memperoleh 10 tajaan dengan masing-masing berjumlah RM300,000 untuk kos mendirikan Muzium Kuala Lumpur kerana pada masa ini kami kekurangan dana berjumlah 3 hingga 5 juta ringgit.

Dana yang tidak mencukupi telah menjadi halangan besar untuk kejayaan penubuhan Muzium Kuala Lumpur. Kami juga tidak pasti sama ada Muzium ini dapat didirikan sebelum perayaan se-abad KLSCAH . Walau bagaimanapun, saya berharap pengganti saya dapat meneruskan dan melaksanakan projek ini pada akhirnya.

Isu Kebun Durian Haram di Raub, Pahang

Baru-baru ini, isu kebun durian haram di Raub Pahang semakin hangat. Walaupun Mahkamah Tinggi telah mengisytiharkan penangguhan semua tindakan penguatkuasaan undang-undang atau pengusiran, yang memembolehkan para petani masuk dan keluar secara bebas dari ladang sebelum Mahkamah Tinggi melakukan semakan kehakiman pada 28 Oktober, tetapi baru-baru ini mendedahkan Petani yang tidak mempunyai pajakan tanah dipanggil oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah untuk merakam pengakuan mereka. Saya berasa bimbang dan mengambil berat akan akan perkembangan isu ladang durian haram di Raub, dan KLSCAH selalu menyatakan keprihatinan tentang hal ini dan telah mengambil serangkaian tindakan untuk menyokong petani durian.

Pada 26 Ogos, KLSCAH mengeluarkan kenyataan “Akarnya adalah budaya mencari sewa, pemerintah negeri harus menyelesaikan kebuntuan isu”; pada 28 Ogos, siri webinar isu perkembangan semasa turut diadakan untuk membincangkan topik “Kesukaran petani. Siapa tahu: Keseluruhan cerita isu ladang durian Raub”.

Pada 17 September, saya dan ahli jawatankuasa KLSCAH bertolak ke Raub untuk melawat para petani dan juga berpeluang memahami bahawa petani harus mencurah masa dan tenaga yang banyak untuk mendapat keuntungan. Lama KLSCAH telah memerhati tentang dinamik sosial dan isu-isu kehidupan rakyat, dan membuat keputusan untuk menyokong para petani selepas memahami isu ladang durian haram di Raub.

Menurut 《Perlembagaan Persekutuan》, urusan tanah adalah di bawah kuasa kerajaan negeri, termasuk pemindahan tanah, kelulusan geran hakmilik tanah atau pengeluaran geran hakmilik tanah buat sementara. Sebenarnya, selain daripada isu ladang durain haram di Raub, juga mempunyai petani lain yang menimbul konflik disebabkan oleh pemerataan tanah kurang adil oleh kerajaan negeri.

Di samping itu, kerajaan negeri kerap menyewa tanah dusun kepada pihak korporat dan sektor swasta untuk supaya faedah yang lebih besar diuntungkan oleh golongan tertentu, tanpa memeduli usaha yang dicurahkan oleh para petani dan usaha mereka dalam pemohonan tanah.

Oleh itu, KLSCAH menyeru kerajaan negeri supaya bersimpati dengan para petani dan membuka dan menghalalkan lebih banyak kawasan pertanian, dan adil pengedaran untuk petani dari pelbagai etnik.

Wawasan 2020

30 tahun yang lalu, Perdana Menteri ketika itu, Dr. Mahathir menjangkakan Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi dan matang secara demokratik di Wawasan 2020. Namun, ketika kita mendekati akhir tahun 2020, dengan Malaysia masih terjebak dalam perangkap pendapatan pertengahan, demokrasi merosot sebagai serangkaian kemelut politik berlaku.

2020 adalah tahun yang luar biasa, seiring dengan wabak pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan, Malaysia telah dilambangi krisis politik seperti Langkah Sheraton dan Pilihan raya negeri Sabah. Landskap politik di Malaysia telah berubah dengan pesat sejak Februari. Sementara pemimpin pembangkang menyatakan bahawa supermajoriti telah diperoleh olehnya, negara ini bersiap menghadapi keadaan politik yang lain.

Pilihan raya negeri Sabah

Setakat 26 September 2020, warganegara Sabah telah memilih 73 anggota DUN baharu daripada 446 calon.

Gabungan Rakyat Sabah, gabungan yang dipimpin oleh Perikatan Nasional, BN dan PBS telah berjaya memenangi 38 kerusi, berjaya membentuk kerajaan negeri.

Sementara Warisan Plus berjaya memperoleh 32 kerusi, dengan calon bebas memenangi 3 kerusi selebihnya. Dengan Warisan Plus mengalami kekalahan dari pilihan raya negeri, Datuk Seri Shafie Apdal juga telah berhenti menjadi ketua menteri Sabah.

Keputusan pilihan raya negeri Sabah bergema dengan ketidakstabilan politik yang wujud sejak Langkah Sheraton pada bulan Februari 2020. Gabungan Rakyat Sabah berjaya membentuk pentadbiran negeri dengan 38 kerusi yang akan mewakili majoriti sederhana dari pemerintahan yang ada. Saya mengucapkan tahniah kepada semua ADUN yang menang, dan berharap kepada gabungan GRS pemerintahan yang lancar.

Oleh kerana berlakunya budaya melompat parti di Sabah, pentadbiran negeri mungkin menghadapi ketidakstabilan di masa depan jika budaya tersebut ada. Ini adalah isu yang tidak akan dilemahkan oleh parti pemerintah dan pembangkang.

Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, KLSCAH telah menganjurkan 14 Siri Webinar Acara Semasa sehingga kini termasuk perbincangan mengenai budaya melompat parti yang ada, menganalisis undang-undang larangan lompat parti, undang-undang tari balik wakil dan lain-lain. Kami akan mengadakan siri webinar ke-15 pada 28 September 2020, pukul 8 malam untuk membincangkan pilihan raya Sabah, pertaruhan Anwar dan urusan politik semasa.

Ketika negara menyaksi ketidakstabilan politik Malaysia yang disebabkan oleh budaya melompat parti, KLSCAH memikul tanggungjawab untuk mempromosikan kesedaran awam antara kalangan masyarakat. Saya juga mengemukakan usul undang-undang tarik balik perwakilan untuk dipertimbangkan oleh pemerintah selama proses perundangan yang melarang lompat parti.

Dengan syarat undang-undang larangan lompat parti dapat ditangani di bawah kerangka perlembagaan yang ada, dan pelompat parti politik dilarang memasuki pemilihan tanpa larangan lima tahun, mekanisme anti-melompat yang komprehensif dapat menjadi solusi yang diinginkan. Namun, pemerintah belum mengambil tindakan untuk menyelesaikan budaya melompat parti dalam lanskap politik walaupun wujud perbincangan hangat antara kalangan rakyat. Kami berharap agar pemerintah dapat mengambil tindakan dan memulai reformasi dengan menghadapi akibat daripada budaya lompat parti ini.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berpeluang mengukuhkan pengaruh politik

Sebaliknya, PPBM telah memenangi 11 kerusi dari pilihan raya negeri Sabah, iaitu 3 kerusi lebih rendah daripada UMNO.Walau bagaimanapun, PPBM sebenarnya mencapai kejayaan sebagai parti politik yang baru ditubuhkan.

Kita dapat mengetahui dari keputusan pilihan raya negeri tersebut bahawa PPBM semakin memperkukuhkan pengaruh politiknya. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kini dapat memperkuat kepemimpinannya dan merundingkan pengaturan tempat duduk Ahli Parlimen dengan sekutunya dari kuasa tawar-menawar yang lebih tinggi.

Negara akan menantikan pilihan raya negeri Sarawak dan  pilihan raya umum Malaysia setelah pilihan raya negeri Sabah. Oleh kerana jumlah pengundi di Sabah yang keluar berundi hanya 66.6%, kami mendorong warganegara Malaysia untuk memenuhi peranan dan suara sivil mereka.

Terima kasih.

Tinggalkan Balasan