Sudah lebih dari 14 tahun sejak penubuhan Pusat Kaunseling KLSCAH.

Selain daripada khidmat kaunseling dan nasihat undang-undang, tumpuan juga diberikan kepada latihan. Sejak tahun 1997, pusat kaunseling KLSCAH telah mengadakan beberapa kursus latihan untuk sukarelawan sedia ada dan sukarelawan baru. merekrut darah baru untuk pusat tersebut dan mengenakan bayaran kepada sukarelawan kaunseling yang ada. Tutor yang bertugas dalam latihan adalah Encik Hu Guan Ming, yang menerima ijazah dari Department of Adult & Continuing Education, National Taiwan Normal University, dan Encik Khoo Tian Gui, yang memiliki banyak pengalaman bidang kaunseling.

Di samping itu, pusat kaunseling KLSCAH juga mengadakan seminar dan turut mendorong sukarelawan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kaunseling atau kuliah undang-undang yang dianjurkan oleh pelbagai unit.

Untuk memenuhi permintaan dan mencapai matlamat untuk melayani masyarakat secara menyeluruh, hari perkhidmatan pusat kaunseling KLSCAH  ditambah ke tiga hari seminggu.

KLSCAH juga menghargai sumbangan yang dibuat oleh pusat kaunseling, dan menyediakan ruang kaunseling baru dengan peralatan lengkap supaya sukarelawan dan peguam mampu berkhidmat dalam persekitaran yang selesa. Kini pusat kaunseling KLSCAH telah memasang dua saluran telefon dan menambahkan beberapa peralatan untuk digunakan oleh sukarelawan untuk mencapai standard yang lebih berkesan dan profesional.

Tinggalkan Balasan