‘Seni bina harus mewakili zamannya dan pada masa yang sama mengekalkan keabadian masa.’

Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur & Selangor ditubuhkan pada tahun 1923 dan bangunannya siap dibina pada tahun 1934. Bangunan tersebut disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor pada waktu tersebut, Sultan Alauddin Sulaiman Shah. Pada tahun 2005, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan telah memberi peruntukkan bagi kerja-kerja penyelenggaran auditorium di tingkat satu dan telah menganugerahkan status warisan negara.

Sebuah bangunan harus memenuhi 3 elemen, iaitu praktikaliti, kestabilan dan kecantikan seni bina.
Dalam 80 tahun sejak penubuhannya sebagai ruang awam, KLSCAH sentiasa sibuk dengan aktiviti-aktiviti seperti mesyuarat, ceramah, persembahan, jamuan dan lain-lain acara. Orang ramai biasanya menuju ke auditorium, bilik mesyuarat, pejabat dan tandas manakala tumpuan sesebuah acara biasanya jatuh kepada podium, barisan panelis, para penghibur dan pengacara. Ketika berada dalam bangunan, orang ramai mungkin tidak mempunyai masa untuk menikmati seni bina bangunan atau untuk memerhati hiasan sekeliling pintu dan tiang yang mempunyai gaya masing-masing atau mengikuti tangga untuk melihat struktur kubah.
Kadang kala, ia mungkin mustahil untuk memahami makna atau kisah yang tersirat di sebalik seni bina sesebuah bangunan. Ada juga yang mungkin memilih untuk abaikan makna atau kisah yang tersirat. Oleh itu, adalah baik untuk meluangkan sedikit masa untuk meneliti bangunan tersebut.

Mengenang Kuala Lumpur pada tahun 1930-an, bangunan dengan seni bina yang serupa dengan KLSCAH akan dianggap mewah. Reka bentuk bangunan, termasuk susun aturnya menjadikannya pilihan terbaik bagi persembahan dan perjumpaan sosial. Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dato’ Seri Haji Abdullah Ahmad Badawi pernah mengadakan majlis kenduri di dalam bangunan tersebut. Di Malaysia, kecuali premis beragama, hanya segelintir bangunan milikan swasta yang mempunyai kubah. Kubah dikatakan mewakili kesempurnaan, kestabilan dan keaggunan. Bahagian dalam kubah terdiri daripada linkungan segiempat yang dibahagikan kepada lapan keping untuk membentuk separa bulatan Pusat separa bulatan tersebut adalah bahagian puncak kubah.

Tiang-tiang di KLSCAH terdiri daripada bahagian asas, aci dan ibu negara. Gaya Doric, Ionic dan Corinthian yang diperkenalkan oleh orang Yunani telah menjadi trend dalam klasikisme Barat dan mempunyai pengaruh yang berterusan terhadap seni bina di seluruh dunia. Dua skrol yang dipanggil voluts adalah contoh yang biasa bagi gaya Ionic.
Terdapat hiasan bunga di atas pintu di pintu masuk KLSCAH. Reka bentuk bunga yang disusun seperti sayap itu menyerupai simbol tentera udara. Tangga melengkung pula menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat pertama. Tangga tersebut dibina mengikut selekoh banister untuk memberikan suatu dinamik ruangan.

Tinggalkan Balasan