Isytihar darurat: Tujuh NGO kemuka saman kepada PM, Kerajaan
Tindakan itu adalah usaha untuk mendapatkan perisytiharan mahkamah berkenaan tindakan kerajaan yang disifatkan mereka tidak berperlembagaan. – Foto BERNAMA

 

KUALA LUMPUR: Tujuh badan bukan kerajaan (NGO) memfailkan saman mewakili kepentingan umum terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Malaysia di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

Mereka menegaskan, tindakan itu adalah usaha untuk mendapatkan perisytiharan mahkamah berkenaan tindakan kerajaan yang disifatkan mereka tidak berperlembagaan.

Ia berkait Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) atau Seksyen 14 Ordinan tersebut yang telah menggantung Parlimen dan Perkara 150(8) Perlembagaan yang mengenepikan bidang kuasa mahkamah.

Kami bimbang perisytiharan darurat dan Ordinan Darurat telah menyebabkan Dewan Rakyat dan Dewan Negara tidak dapat memenuhi kewajiban perlembagaan mereka sebagai tempat perbahasan dan pengundian bagi Ordinan Darurat.

“Kami juga khuatir kesan utama Ordinan Darurat adalah penggantungan Parlimen sedangkan kerajaan, badan kehakiman dan sektor swasta berjalan seperti biasa, dengan terikat dengan peraturan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih berkuatkuasa.

“Kami ingin mahkamah mengisytiharkan sekiranya mereka mempunyai kuasa untuk menyemak sebarang percubaan untuk memintas peruntukan perlembagaan yang memerlukan semua undangundang dibawa ke Parlimen terlebih dahulu,” memetik kenyataan bersama yang dikeluarkan hari ini.

Tujuh NGO tersebut adalah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0), Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Center for Independent Journalism (CIJ), Aliran, Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (GERAK) dan Save Rivers.

Tambah mereka lagi, kerajaan sudah mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menangani krisis pandemik COVID-19 dan tiada keperluan untuk menggantung Parlimen melalui Ordinan Darurat.

“Sebagaimana rakyat Malaysia yang lain, kami amat khuatir dengan kesan buruk pandemik ini – kehilangan nyawa, kerja dan hakisan ekonomi yang sangat teruk.

“Kestabilan politik adalah diperlukan untuk kerajaan membawa kita keluar dari krisis yang tidak terjangka ini, namun kestabilan tidak boleh dicapai dengan mengorbankan institusi semak dan imbang oleh Parlimen dan badan kehakiman,” kata kenyataan itu.

Justeru, mereka menegaskan tindakan litigasi tersebut adalah demi kepentingan umum untuk mempertahankan kedaulatan undang-undang dan sistem semak imbang serta untuk mendapatkan keputusan badan kehakiman berkenaan isu-isu terkait Ordinan Darurat.

Dipetik dari Astro AWANI
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/isytihar-darurat-tujuh-ngo-kemuka-saman-kepada-pm-kerajaan-280921

Tinggalkan Balasan