Kes ladang durian haram di Raub telah berlanjutan sepanjang 7 bulan. Pada 23 Disember 2020, Mahkamah Tinggi Kuantan akan membuat keputusan terhadap permohonan mendapatkan kebenaran semakan kehakiman oleh 204 pekebun durian Musang King di Raub, terhadap arahan kerajaan negeri Pahang supaya mengosongkan kebun mereka. Sebagai tindak balas terhadap kes kehakiman dengan kerajaan negeri Pahang dan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd, petani durian di Raub telah menubuhkan organisasi secara spontan ”Koperasi Petani Raub Musang”, yang baru-baru ini telah disetujui oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) menyokong keputusan petani Raub untuk menubuhkan koperasi tersebut, dan percaya bahawa ini akan membantu mengumpulkan kekuatan industri durian di Raub dan wilayah lain, termasuk pekebun durian tempatan, petani dan penjual dan pihak lain yang berkaitan dengan industri.

Penubuhan koperasi ini bukan sahaja akan meningkatkan perwakilan rundingan dengan kerajaan negeri Pahang dan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd, tetapi juga terus memperjuangkan perlindungan hak petani untuk mencapai tujuan menghalalkan tanah pertanian tanpa geran; ia juga dapat menyatukan pihak yang terlibat dengan sektor durian berdasarkan amalan perdagangan adil dan bebas, mendorong pengembangan pertanian tempatan dan mewujudkan persekitaran pasaran yang lebih adil dan terbuka. Khususnya, penanaman durian harus melalui penanaman selama puluhan tahun untuk mendapatkan teknik penanaman yang semakin sempurna. Petani mesti menumpukan banyak usaha untuk mendapatkan hasil, seperti juga penjual durian.

Walau bagaimanapun, KLSCAH percaya bahawa kerajaan negeri Pahang harus mengambil inisiatif dan menggalakkan sebuah jawatankuasa ditubuhkan di bawah jabatan yang berkaitan dengan Pertanian dan Industri Makanan peringkat negeri. Selain rundingan antara petani durian dan Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd ke arah mencapai jalan penyelesaian, kerajaan negeri Pahang haruslah menyelesai isu tanah pertanian haram yang lama wujud dan meneroka kemungkinan menghalalkan tanah pertanian tanpa geran.

DEWAN PERHIMPUNAN CHINA KUALA LUMPUR DAN SELANGOR (KLSCAH)

(Gambar: dipetik dari China Press)

Tinggalkan Balasan