Forum dalam talian mengenai adat Orang Asli Semenanjung akan diadakan pada 11 Jun 2022 (Sabtu) pukul 3 petang oleh Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG, New Era Alumni Association dan Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH).

3 Orang Asli Semenanjung telah dijemput untuk berkongsi adat resam dan pantang larang suku mereka yang mengenai penjagaan kesihatan dan penyakit, iaitu Yusri bin Ahon dari Suku Jahut di Pahang, Mustafa A/L Along dari Suku Temiar di Kelantan, dan Shaq Koyok dari Suku Temuan di Selangor.

Terdapat 3 kumpulan etnik orang asli yang besar di Semenanjung Malaysia, setiap kumpulan etnik mempunyai 6 suku, iaitu terdapat 18 suku kaum orang asli. Mereka telah tinggal di sini selama beberapa generasi, ada yang telah tinggal beribu-ribu tahun, tetapi kebanyakan rakyat kita tahu sedikit atau tidak tahu langsung tentang adat dan budaya mereka.

Ini merupakan kali kedua Forum Adat Orang Asli Semenanjung dianjurkan supaya orang ramai dapat lebih mengetahui dan memahami adat resam, teras pemikiran dan kepercayaan serta kebijaksanaan orang asli semenanjung. Dengan ini dapat mempromosikan kepentingan kepelbagaian kebudayaan, meningkatkan pemahaman dan penghayatan warisan budaya semua kumpulan etnik negara kita.

Sila mendaftar di sini https://forms.gle/Lkuv2ZjLCRZ1p1gQ7 jika ingin menyertai forum tersebut. Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, sila layari fb.com /events/516315946840406 atau  hubungi Cik Yap (03-21422496).

Butiran forum adalah seperti berikut:
Tarikh: 2022/06/11 (Sabtu)
Masa: 3pm-5pm
Platform: via ZOOM ( link akan hantar kepada peserta selepas pendaftaran)
Bahasa Pengantar: Bahasa Melayu
Pendaftaran: https://forms.gle/Lkuv2ZjLCRZ1p1gQ7

Ahli Panel:
1. En. Yusri bin Ahon (suku Jahut kumpulan Senoi, Kg Sg Mai, Pahang)
2. En. Mustafa A/L Along (suku Temiar kumpulan Senoi, Kg Kaloi Gua Musang, Kelantan)
3. En. Shaq Koyok (suku Temuan kumpulan Melayu Proto, Banting, Selangor)

Moderator:
Yap Mei Shya

Penganjur Bersama:
1. Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG (LLG)
2. New Era Alumni Association
3. Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur & Selangor (KLSCAH)

Untuk maklumat lanjut:
http://fb.com /events/516315946840406
Tel: 03-21422496(Cik Yap)

Tinggalkan Balasan