Tarikh: 15hb September 2021 (Rabu)
Masa: 8 Malam
Siaran Langsung Facebook: KLSCAH (https://www.facebook.com/klscah/)

Barisan Panelis:
Shahrul Aman Mohd Saari (Naib Presiden IKRAM, Mantan Setiausaha Akhbar Menteri Pendidikan)
Dr Thanussha (Naib Presiden dan Pengasas Bersama Parti MUDA)
Lim Hong Siang (Pengarah Eksekutif di SAUDARA, Kolumnis Malaysiakini)

Moderator:
Esther Sinirisan Chong Shiaw Yee (Ahli Jawatankuasa Sosio-Ekonomi KLSCAH, Ahli Agora Society Malaysia)

Anjuran: Dewan Perhimpunan China KL & Selangor (KLSCAH)

Pengenalan:
Pada 22hb Ogos, sebuah iklan video Merdeka – yang diterbitkan oleh sebuah NGO – telah menimbulkan kemarahan sebilangan netizen di media sosial. Dihasilkan oleh Ikram, video itu memaparkan satu keluarga kecil di sebuah kampung Melayu.

Video bermula dengan bapa melihat video dalam aplikasi smartphone. Dia mengatakan beberapa perkataan menghina sifat perkauman. Sementara itu, budak kecil menunjukkan kepada ibunya lukisan gambarnya. Lukisan comel itu menampilkan tiga budak yang seolah-olahnya mewakili tiga kebudayaan utama Malaysia. Namun, dua budak dilukiskan ada ditulis dengan kata-kata penghinaan sama yang disuarakan oleh bapanya tadi.

Iklan video itu memaparkan penafian bahawa penghinaan itu untuk tujuan filem sahaja. Ia tidak menggalakkan netizen daripada melakukan tingkah laku yang sama.

Namun, ekoran kemarahan sebilangan netizen Malaysia, iklan video akhirnya diturunkan oleh Ikram. Mereka juga memohon maaf secara terbuka.
Terdapat netizen yang menganggap bahawa iklan itu boleh menyebabkan perselisihan kaum. Namun, sebilangan pakar menyokong iklan video tersebut. Juga wujud pandangan bahawa filem itu adalah “pembuka mata” terhadap realiti kepelbagaian kaum Malaysia pada hari ini.

Adakah video itu bertujuan untuk memaparkan narasi perkauman yang ketinggalan zaman? Atau adakah ini bertujuan untuk membuka ruang perbincangan mengenai stereotaip dan prejudis yang wujud dalam kepelbagaian budaya kita?

Dengan ketibaan Hari Malaysia pada 16hb Sep, kita perlu terus berusaha mendalami masalah yang masih melanda masyarakat kita. Sekiranya sebagai aur dengan tebing, warganegara Malaysia mesti terus mempertimbangkan solusi-solusi untuk mengekalkan kewarna-warnian masyarakat kita. Keunikan berbilang budaya tidak boleh dimusnahkan oleh perselisihan kaum, kerana keharmonian adalah penting untuk pembangunan bersama-sama, sebagai satu negara pelbagaian kaum.

Para penonton digalakkan memberi sokongan kepada Siri Webinar KLSCAH. Penonton yang berminat boleh menggunakan e-wallet (seperti Touch n Go, Grab, Boost dll.) untuk mengimbas kod QR yang ditunjukkan di halaman tersebut untuk membayar.

Ikuti perkembangan terkini KLSCAH di portal:
https://klscah.org.my/mobile

KLIK SINI MENONTON WEBINAR

Tinggalkan Balasan