RAGU DAN KECEWA ATAS LAPORAN YANG DIKEMUKAKAN, AHLI JAWATANKUASA PEMELIHARAAN JALAN SULTAN DAN BUKIT BINTANG MEMOHON UNTUK MENGADAKAN PERBICARAAN

首相署副部长拿督阿末马斯兰日前在国会回答议员的询问时表示,政府针对苏丹街捷运系统计划采取“不改道、不拆店、不保证归还业主”的方案。捍卫苏丹街与武吉免登街委员会对此表示高度的关注。

捍委会首先针对政府承诺不征用苏丹街、武吉免登街和依耐街(Jalan Inai)地段以及不拆店,表示欢迎。然而,政府却不改道、不保证将产业归还业主,这是令人失望的,因为这项决定没有全面解决苏丹街和武吉免登街完整保存的问题,同时也剥夺了业主的产业权利。

捍委会主席兼隆雪华堂会长陈友信表示,捍委会针对兴建捷运的基本上立场是苏丹街采取绕道的方案,至于武吉免登街则恢复有关单位最初的规划,即设立武吉免登东站和西站。

陈友信表示,政府所公布的方案,并没有解除文化历史街区被破坏的隐忧,“不保证归还业主”的声明更是令业主难以接受。由于苏丹街和武吉免登街的捷运计划涉及公共利益,再加上技术上是否可以采取绕道的做法,不应该由政府单方面判断和决定,因此,陈友信认为政府应该召开一项公开的听证会,让受影响的业主、关心社区发展的人士,以及这个领域的专业人士出席,听取政府方面的详细汇报,民间也可以提供反馈。这种公开和良性的互动,才是全面解决问题的方法。

陈友信呼吁政府有关单位,不要在各方尚未达致协议的情况下,贸然施工,引发不必要的冲突。

捍委会也呼吁首相纳吉关注此项课题,并且采取适当的行动,妥善解决现有的争议。
____________________________________________________________________

RAGU DAN KECEWA ATAS LAPORAN YANG DIKEMUKAKAN, AHLI JAWATANKUASA PEMELIHARAAN JALAN SULTAN DAN BUKIT BINTANG MEMOHON UNTUK MENGADAKAN PERBICARAAN

Semasa sesi soal jawab lisan di persidangan Dewan Rakyat baru baru ini, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan mengatakan bahawa pihak kerajaan memberi jaminan dimana bangunan-bangunan di Jalan Sultan tidak akan dirobohkan semasa kerja pembinaan projek Mass Rapid Transit (MRT). Akan tetapi, Pihak MRT juga tidak akan melencongkan laluan asal dan tiada jaminan untuk memulangkan tanah yang digunakan kepada pemilik asal.

Ahli Jawatankuasa Pemeliharaan Jalan Sultan dan Bukit Bintang (JPJSBB) memberi sokongan atas keputusan pihak kerajaan tidak merobohkan kedai di Jalan Sultan, Bukit Bintang dan Jalan Inai untuk pembinaan laluan MRT. Akan tetapi, pihak kerajaan masih tidak bersetuju untuk melencongkan laluan asal dan tiada jaminan untuk mengembalikan tanah kepada pemilik asal adalah mengecewakan. Keputusan ini merupakan suatu tindakan dimana pihak kerajaan menafikan hak rakyat untuk memiliki aset hartanah.

Selaku Pengerusi JPJSBB serta Presiden Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor, Tan Yew Sing mengatakan bahawa kedudukan beliau atas isu ini adalah supaya pihak kerajaan melencongkan laluan asal di Jalan Sultan. Manakala Stesen Bukit Bintang harus merujuk kepada perancangan awal, iaitu membina stesen Bukit Bintang timur dan barat.

“Rancangan yang dikemukan oleh pihak kerajaan masih tidak menyelesaikan isu ini dengan sempurna. Kenyataan tiada jaminan untuk mengembalikan tanah kepada pemilik asal adalah menyedihkan. Pembanguan projek MRT seharusnya memberi faedah kepada orang awam dan kerajaan tidak patut mengambil keputusan tanpa berunding dengan pemilik yang terlibat”, katanya.

Tan memohon pihak kerajaan supaya mengadakan perbicaraan terbuka bagi pemilik kedai yang terjejas dan juga pihak profesional untuk mengumpul pandangan altenatif mereka. Hanya dengan kaedah sini sahaja boleh menyelesaikan isu ini dengan lebih sempurna.

Selain itu, Tan juga menyeru pihak kontraktor MRT jangan memulakan sebarang pembinaan tanpa persetujuan semua pihak terlibat.

JPJSBB juga meminta Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak memberi perihatin terhadap isu ini dan mengambil tindakan yang wajar untuk menyelesaikannya.

发表回复