mahasiswa UKM Muhammad Hilman bin Idham, Muhammad Ismail bin Aminuddin dan Azlin Shafina Mohamad Adzha telah dikena AUKU 15(5)A. Mereka adalah berjurusan sains politik yang bertujuan untuk membuat kajian tentang pilihan raya kecil Hulu Selangor. Polis dan Hal Ehwal Pelajar UKM telah menahan mereka selama 9 jam setelah mensyaki fliers dan CD dalam kereta itu adalah untuk berkempen. Oleh kerana tidak dapat membuktikan pemilik barang itu adalah mereka, polis tidak lagi menyiasat, tetapi Hal Ehwal Pelajar UKM menggunakan AUKU 15(5)A mendakwa mereka.

Oleh itu, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Kuala Lumpur dan Selangor Chinese Assembly Hall Youth Section (KLSCAH Youth Section) menganjurkan Forum Masa Depan Mahasiswa Di Bawah Ancaman AUKU.
Bahasa : Melayu
Tarikh : 27 May 2010
Masa : 8pm
Tempat : Kuala Lumpur dan Selangor Chinese Assembly Hall
Panel : Saudara Shazni Munir Mohd Ithnin (pengerusi SMM), Saudara Mohammad Nazree (mantan pengerusi Gerakan Rakyat Anti Korupsi, GERAK), Teh Yee Keong (Ketua Kumpulan Forum KLSCAH Youth Section), Wong Swee Nee (Coordinator UPM of Malaysia Youth and Student Democratic Movement, DEMA)
Contact : Yap Heng Lung 0164114147 , Khaw Seng Hean 0164045348

“《大专法令》威胁下的未来”论坛
四名来自国大政治科学系的大专生Muhammad Hilman bin Idham,、Muhammad Ismail bin Aminuddin,、Azlin Shafina Mohamad Adzha和温京才在乌雪国席补选期间前往选区考察被校方援引《1971 年大专法令》第15(5)(a)条文提控。这项条文禁止学生做出或发表,任何可以被合理诠释为支持或同情任何政党的行为与言论。

虽然校方并没有证据证明,但是四名学生仍在校方没有任何调查的情况下被提控。

大专生应被给予更多的学术自由和学术研究,学习的机会,我们认为校方对四名政治系学生的控诉是非常不合理的。学生应该被鼓励关心周遭所发生的事情,并不断提升自身的学术水平,尤其是自身的学术领域。所以我们认为校方的控诉违反了学术自由和民主精神。

因此,全国大专团结联盟(Solidariti Mahasiswa Malaysia,SMM)与隆雪华堂青年团联办“《大专法令》威胁下的未来”论坛。
语言 :马来文
日期 :2010年5月27日
时间 :晚上8点
地点 :隆雪华堂
主讲人 :Saudara Shazni Munir Mohd Ithnin (全国大专生联盟,SMM主席)、Saudara Mohammad Nazree (前反贪污运动,Gerakan Rakyat Anti Korupsi, GERAK主席)、郑屹强 (隆雪华青年团论坛组组长)、黄翠妮(马来西亚青年与民主运动,学运博大协调员)
联络人 :叶兴隆0164114147 许承贤0164045348

这篇文章发表在 活动 的分类.

发表回复